11 augustus 2008 Joris

We zijn weer terug! Twee weken lang trokken we met onze Fiat en ons minitentje door mooi en zonnig Zweuden. Via Trelleborg naar Ystad, naar Urshult, naar Kalmar en weer terug. Veertien dagen chillen, lezen, chillen, lezen en nog maar eens chillen. En nu zijn we weer terug; uitgerust, heerlijk gebruind en enorm bebaard (ik dan…). Om jullie een inkijkje in onze belevingen te geven, hier een overzichtje van wat Mies en mij opviel in Zweuden.

Zonnebril!

1. Zweuden is hil nie duur!
Tenminste, als je niet te veel aan je biertje of wijntje en sigaretjes gewend bent. Campings in Zweuden zijn cheap, de benzine is wat goedkoper (cent of tien) en ook de kosten van de boodschappen zijn goed te overzien. Mocht je toch een biertje willen bestellen dan ben je al snel het dubbele kwijt wat je in Nederland voor je gele rakker kwijt bent (en dat is al veul te veul!).

2. In Zweuden is veul ruimte…

Waar Nederland een tekort heeft aan ruimte, heeft Zweuden juist een tekort aan inwoners. Ongelooflijk hoeveel ruimte een land kan bieden. De vele kleine dorpjes hebben bovendien bijna allemaal een eigen meertje. Mocht je trouwens geïnteresseerd zijn: voor een halve ton heb je al een vrijstaand huisje in een dorpje aan een meer. In de stad kost het je wat meer, maar ach… Check de Zweedse Funda om een beeld te krijgen van de kosten.

3. Zweuden barst van de mooie campings…
Van Scandinavië is bekend dat je er mag wildkamperen. Op dat soort open plekken staat echter vrijwel nooit een toilet, en al helemaal nooit een douche. Het is dan ook wel lekker om lekker op een camping te gaan staan. Ruimte zat namelijk! Geen hekjescultuur zoals in Nederland of Frankrijk, maar gewoon ergens je tent dumpen waar ruimte is. Een plekje in de duinen of aan het meer is gegarandeerd. Chill!

4. Zweuden zijn ingetogen…
Een inkoppertje natuurlijk. Zweuden schreeuwen niet, springen niet uit de band en zijn niemand tot last. Voorbeeldje? Op een van onze laatste dagen in Zweuden zijn we naar de voorronde van de UEFA-cup tussen Kalmar FF en Racing Club Union uit Luxemburg geweest. Het stadionnetje zat gezellig vol, het avondzonnetje scheen en de heenwedstrijd was met 5-0 door de Zweuden gewonnen. Alle ingrediënten voor een avondje Zweuds zingen in het stadion. Niets van dat alles! De wedstrijd werd ditmaal met 7-1 door Kalmar FF gewonnen, maar er heeft geen spreekkoor plaatsgevonden. Wel werd er geklap-klap-klapklapklap-klapklapklapklap-klapklapt! Voor de Zweedse doelpunten werd geklapt, de wissel van het duikgrage spitsje uit Luxemburg ging gepaard met (niet eens ironisch!) applaus en zelfs de eretreffer van de Luxemburgers in de laatste minuut kreeg de Zweudse handen op elkaar.

5. Zweuden barsten van veel te veel lelijke tatoeages…
Tatoeages zijn in Zweuden echt de bom. Ankertjes, tribals of de hippe sterren, het maakt de Zweuden allemaal niets uit; ze plempen gewoon allerlei tatoeages door elkaar heen op hun lichaam. Echt alle Zweuden lopen ermee: jongetjes van zestien (oke, jongens die eruit zien als zestien…), huismoeders, opa’s en zelfs keurige meisjes zijn volgekleurd… ’t Is zonde!

6. Zweuden en Zweudinnetjes zijn helemaal niet zo knap als wij denken dat ze zijn…
Bij Zweuden denken veel mensen gelijk aan knappe, blonde meisjes met lange benen en stoere Vikingachtige mannen met blonde baarden. Forget it but! In Zweuden leven, net als in elk land op deze aardkloot, meer lelijke dan knappe mensen. Mannen, neem dus gewoon je eigen mooie vriendin mee, want op dit gebied valt Zweuden tegen.

7. Zweuden barst van de jonge moeders en vaders…
Als we al eens een knappe meid of gast tegenkwamen, dan had ze óf een zwangere buik, óf liep hij achter de kinderwagen. Het mag bekend zijn dat de voorzieningen een stukkie beter zijn dan in ons land. De vrouw krijgt anderhalf jaar (betaald!) ouderschapsverlof, terwijl de man verplicht twee maanden verlof moet nemen. Rouvoet, eat your heart out! Regel dat, dan zal ik ook eens over een Merel of Mees van Meel na gaan denken.

8. Ook Zweuden barst van de crocks…
Is er dan geen enkel land op aarde waar de bewoners NIET op crocks lopen? Crocks zijn lelijk, ontnemen vrouwen al hun vrouwelijkheid en zorgen bij mannen voor hun soort boersheid. Dat de ‘schoenen’ lekker zitten gaat er bij mij niet in; twee stukken rubber. De marketingafdeling van het schoenenmerk verdient een prijs, maar daar houdt het dan ook mee op. Ik ben trouwens blij te merken dat ik niet de enige ben met een antipathie jegens crocks…

9. In Zweuden is de IKEA hetzelfde…

Wanneer je in Zweuden bent, MOET je natuurlijk even naar Zweuds exportproduct numero uno IKEA. Niet doen! Alles, werkelijk alles, is in een Zweuds filiaal van de meubelgigant hetzelfde als in een Nederlands filiaal: de artikelen, de looproute, de catalogus, de broodjes worst, het uitverkoophoekje. Alles!

Comments (299)

  1. Fanmeel

    Nope. Tijdens de vakantie namelijk besloten dat dat we daar komend jaar op zeker een weekendje naar toe gaan. Overigens ook alleen maar goede verhalen over Kopenhagen gehoord… Hoop dat ik genoeg vrije weekendjes heb komend jaar!

  2. Paulien

    Haha, heel herkenbaar! Waarschijnlijk zijn wij in dezelfde IKEA geweest vorig jaar…
    Wat ons nog meer opviel: Zweden houden van taart en gebak en van hotdogs!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin