Waarom ik naar podcasts luister. En iedereen dat wellicht zou moeten doen.

14 mei 2018
14 mei 2018 Joris
Ik zit nogal eens in mijn eentje op de fiets of in de auto. Eindelijk rust. Even geen kinderen (of collega’s) die tegen me aan praten. Even me-time. Soms luister ik dan muziek. Maar vaker en vaker luister ik tegenwoordig naar podcasts.

Een podcasts is meer dan ‘Uitzending Gemist Voor De Radio’. Zeker: er zijn ook radio-uitzendingen terug te luisteren (luistertips: Kunststof en Nooit Meer Slapen), maar er zijn ook meer en meer speciaal gemaakte podcasts die dus alleen maar online (on demand) te beluisteren zijn. En het mooiste van alles: er is voor ieder wat wils!

Er zijn inmiddels tienduizenden podcasts te vinden. Om je op weg te helpen hieronder mijn favorieten. Als jullie nog tips hebben: deel ze!

Mijn favoriete podcasts op een rijtje
 1. EchtGebeurd (NL)
  Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over wat ze zelf hebben meegemaakt. In aflevering 156 was ik trouwens een van die mensen…
  Link: https://itunes.apple.com/nl/podcast/echt-gebeurd/id638203140?mt=2
 2. Serial (US)
  ‘Serial’ bestaat uit twee seizoen van 11 afleveringen waarin een waargebeurd verhaal over een oude moordzaak wordt verteld. Adnan zit in de gevangenis, maar de zaak rammelt. Sarah Koenig gaat op zoek naar de waarheid. Pas op: Serial is enorm goed gemaakt en daardoor echt verslavend!
  Link: https://itunes.apple.com/nl/podcast/serial/id917918570?mt=2
 3. How I Built This (US)
  Interviewserie waarin de verhalen achter de grootste bedrijven van de wereld naar boven komen. Een van mijn favorieten is de uitzending met Jimmy Wales van WIkipedia: een van de grootste pioniers op het internet die ervoor gekozen heeft om van Wikipedia geen commercieel bedrijf te maken (en daardoor dus geen miljardair is geworden…).
  Link: https://itunes.apple.com/bm/podcast/how-i-built-this-with-guy-raz/id1150510297?mt=2
 4. De Rode Lantaarn (NL)
  Een wielrenpodcast gemaakt door drie echte liefhebbers. Op het moment van schrijven geheel in het teken van de Giro!
  Link: https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-rode-lantaarn/id1129201599?mt=2
 5. Opgejaagd (NL)
  Speciaal voor de jonge ouders onder jullie: Opgejaagd. Een podcast waarin de van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson tegen ons onderwijssysteem en de kinderopvang aankijkt. Af en toe echt ontluisterend…
  Link: https://itunes.apple.com/nl/podcast/opgejaagd/id1339166721?mt=2
 6. Over klanten gesproken (NL)
  Sydney Brouwer, specialist op het gebied van klantbeleving en klantgerichtheid, gaat in ‘Over klanten gesproken’ in gesprek met andere experts uit het veld over klantgerelateerde onderwerpen. Mijn favoriet: uitzending 16 over de Zeeuwse verzekeraar ZLM. Wel een waarschuwing: Sydney is nogal een wijsneusje…
  Link: https://itunes.apple.com/nl/podcast/over-klanten-gesproken/id1047701002?mt=2
 7. Design Matters (USA) 
  Debbie Millman interviewt al sinds 2009 creatieve mensen over hun leven. Mijn favoriet: het interview met marketinggoeroe Seth Godin. Over hoe de aanhouder wint…
  Link: https://itunes.apple.com/us/podcast/design-matters-with-debbie-millman/id328074695?mt=2
 8. Een podcast over media (NL)
  Alexander Klöpping is oprichter van Blendle en zijn maat Ernst-Jan Pfauth is uitgever van De Correspondent. In hun podcast gaat het over media, kranten en drones. En over waar ze op dat moment maar aan denken… Toffe podcast waarbij hjet gevoel hebt dat je naast deze gasten in de kroeg staat (en waarbij je toch weer een hele hoop kennis opdoet).
  Link: https://itunes.apple.com/nl/podcast/een-podcast-over-media/id1114136654?mt=2
 9. The Daily (USA)
  De podcast van The New York Times, waarbij toppresentator Michael Barbaro (wat een stem!) je 5 dagen in de week in 20 minuten per dag meeneemt in het grootste wereldnieuws. Journalistiek zoals journalistiek zou moeten zijn.
  Link: https://itunes.apple.com/us/podcast/the-daily/id1200361736?mt=2
 10. De Rudi en Freddie Show (NL) 
  Rutger Bregman en Jesse Frederik zijn journalisten bij De Correspondent. In deze podcast praten zij op de zolderkamer van Rudi over economie en politiek. Een beetje rommelig, maar (bijna) altijd informatief. Ook hier een waarschuwing: ik voel me na het luisteren altijd maar een domme gast, vergeleken bij Rudi en Freddie. Man, wat een kennis!
  Link: https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-rudi-freddie-show/id1172287016?mt=2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin