12 december 2010 Joris

163.036. Dat is volgens de buurtmonitor het exacte aantal inwoners van onze gemeente Nijmegen. Veel van hen zijn niet in Nijmegen geboren, maar hier pas op latere leeftijd gekomen. Om hier te werken, voor de liefde, of om hier te studeren, zoals ik tien jaar geleden. Ik liep een cultuurshock op: ik kende de stad niet en verstond mijn buren niet. Had ik toen maar aan een inburgeringscursus Nimwegen deel kunnen nemen… Daarom voor alle nieuwbakken import-Nijmegenaren vijf tips om een echte Nijmegenaar te worden.

Tip 1 – Leer de taal
Een echte Nimwegenaar verstaat zijn stadsgenoten. Tijd dus voor een cursus Nimweegs. Een afstandbediening is ‘een knieper’, een lompe vrouw ‘een pieremagochel’ en met de bal dribbelen is ‘meuje’. Verder goed om te weten: de letter ‘a’ komt in het Nimweegs op vijf manieren voor. Een voorbeeld: ‘De graaf staart maar naar de staart van het paard’ wordt ‘De graof stäört mar näör de stert van ’t peerd’. Denk je dat het Nimweegs machtig bent? Doe dan het Nimweegs Dictee. Ga aan het eind van het jaar naar het Nimweegs Soaptheater. En zing ons volkslied ‘Al mot ik kruupe’ met volkszanger Graodus fan Nimwegen mee.

Tip 2 – Zoek dé Nijmegenaar op
Je kunt pas een echte Nimwegenaar worden, als je dé echte Nimwegenaar kent. Zoek ‘m dus op. Bezoek een wedstrijd van NEC of de Nijmegen Devils. Loop tijdens de Zomerfeesten de polonaise op het Joris Ivensplein. En ga naar een echte buurtkroeg, zoals Café de Muts in Brakkenstein, Cafe ’t Centrum aan de Tooropstraat of Café de Prins van Friesland in de Lange Hezelstraat. Bestel een borrel (‘un hassebassie’) en nuil mee met de vaste gasten.

Tip 3 – Doe mee aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop
Nijmegen staat in den lande bekend om haar Vierdaagse en Zevenheuvelenloop. Wil je echt een echte Nimwegenaar worden? Dan móet je minimaal één keer aan beide evenementen hebben deelgenomen. Ja, daar moet je voor trainen. En nee, dat is niet leuk. Maar het moet. Doorbijten dus. Een tip van een ervaringsdeskundige: de Vierdaagse kun je maar beter snel een keer gelopen hebben; dan kun je je het jaar erop gewoon op de Zomerfeesten storten. Ook vermoeiend, maar een stuk leuker als je het mij vraagt…

Tip 4 – Trek de natuur in
Nijmegen is volgens veel van haar inwoners zo’n gave stad omdat je in no time de stad ook weer uit bent. Ga je richting het noorden, dan ga je de Ooij in. Trek je naar het Oosten, dan beland je in het idyllische Berg & Dal of Beek. Fiets je nog verder, dan kom je terecht in de Millinger Theetuin. Ook mooi.

Tip 5 – Beland in het ziekenhuis
Nijmegen heeft zichzelf een tijdje geprofileerd als Health City. Als rechtgeaarde soon to be Nimwegenaar moet je dan ook in minimaal twee van de drie Nijmeegse ziekenhuizen gelegen hebben. Dus val van je fiets (moet lukken met deze gladheid!), veins een hartaanval of loop een delirium op (te combineren met Tip 2). Sja, je moet wat over hebben voor het papiertje ‘echte Nimwegenaar’!

Geslaagd?
Kun je ‘Al mot ik kruupe’ uit je hoofd meezingen? Twijfel je wanneer je gevraagd wordt wat je favoriete voetbalclub is (in mijn geval: was ik nou voor NAC of voor en-ie-see)? En ben je (tijdens de Vierdaagse?) in het ziekenhuis terecht gekomen? Van harte. Jij mag je je van mij (een mede-import-Nijmegenaar) met recht een echte Nimwegenaar noemen.

Of zijn er hier échte Nimwegenaren online die onderdelen missen waar de import-Nijmegenaar toch echt op getoetst moet worden?

Deze blog is eerder verschenen op de groepsblog Nijmegen-Direct.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin