18 januari 2011 Joris

Quora. Quora. Quora. Ik kan mijn twittertijdlijn, mailbox of RSS-reader niet meer openen zonder de term Quora tegen te komen. Wat is het? En wat kun je ermee?

Quora is een sociaal netwerk waar je vragen kunt stellen en antwoorden kunt geven. What’s new? Dat kan je op Linkedin en Twitter toch ook? Dat is waar. Maar Quora is anders. Bij Quora kunnen gebruikers vragen en antwoorden namelijk beoordelen. Vind je dat iemand een bijzonder goed antwoord geeft op een vraag, dan kun je dat antwoord omhoog stemmen. Hoe meer stemmen, hoe hoger het antwoord in de tijdlijn terecht komt. En zo belanden de beste antwoorden direct onder de vraag en verschuiven de irrelevante antwoorden naar beneden.

Een andere opvallende eigenschap van Quora is de mogelijkheid om onderwerpen en vragen te volgen. Wil je alles weten over pompoenen? Of weet jij alles over pompoenen? Dan volg je natuurlijk het onderwerp ‘pumpkins’. Daar kun jij je vragen en kennis met andere pompoenenfans delen. Wanneer je laat zien over veel pompoenenkennis en -kunde te beschikken, zien andere pompoenenliefhebbers je na verloop van tijd als de grote pompoenenexpert. En dat willen we natuurlijk allemaal.

Op dit moment worden de meeste vragen op Quora nog in het Engels gesteld. Ik voorspel echter dat dat op zeer korte termijn gaat veranderen. De laatste weken zijn er namelijk aardig wat Nederlanders lid geworden van Quora. Het kan dan ook niet anders dan dat die Nederlanders elkaar opzoeken en met elkaar in hun moedertaal gaan communiceren.

Gevaren en mogelijkheden
Het grote gevaar voor Quora is dat het aan zijn eigen succes ten onder gaat. Want hoe voorkom je als dienst dat vragen die al beantwoord zijn nogmaals gesteld worden? Hoe voorkom je spam? En hoe zorg je ervoor dat veel vragen onbeantwoord blijven? Quora heeft het echter volgens mij nog meer in zich een enorm succesvolle dienst te worden. Zo heeft Wikipedia al laten zien dat vrijwillige moderatoren een platform succesvol kunnen modereren. Als een vraag al eerder beantwoord is, dan zullen Quoramoderatoren de nieuwe vragensteller daar op moeten wijzen. Quoragebruikers zullen spam als zodanig opmerken en markeren. En die onbeantwoorde vragen zijn waarschijnlijk niet interessant of goed genoeg. Want anders waren ze wel naar boven gerankt.

Mijn mening: Quora wordt de plek waar je terecht komt wanneer je een specifieke vraag of specifieke kennis hebt. En Quora wordt daarmee een plek waar mensen hun kennis etaleren en zichzelf – wanneer zij hoogwaardige content leveren! – als expert in een bepaald kennisgebied profileren.

Leestip: Wil je ook beginnen aan Quora? Lees dan eerst even het topic ‘Quora FAQ for New Users‘, waar je antwoord krijgt op de vraag hoe je je op Quora moet gedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin