Niemand is bestand tegen aandacht

7 november 2023
Posted in Blog
7 november 2023 Joris

Afgelopen week kwam Sofie van Graas (Buddy to Buddy) langs voor het 58e podcast 024/7-interview. En het was weer magisch. Een uur lang mocht ik haar alles vragen en bevond ik me volledig in de wereld van iemand in wie ik oprecht geïnteresseerd ben. En dat is zo enorm leuk en bijzonder.

Ik herkende dan ook veel in het interview dat topinterviewer Gijs Groenteman onlangs in aflevering 131 van ‘Met Groenteman in de kast’ had met zijn collega topinterviewer Coen Verbraak.

Na een klein half uurtje hebben zij het samen over het interviewvak:

Coen Verbraak: ‘Interviewen, wat is dat nou voor vak? Vragen stellen, dat kan iedereen. Maar het is wel een vak. […] Het is ook wel iets onbenoembaars. Want: waarom krijg je mij aan de praat? Waarom begin ik te vertellen? Omdat jij iets bij me raakt. En omdat jij de goede vragen stelt.

Gijs Groenteman: ‘Maar wat zijn goede vragen? Wat voor de een een goede vraag is… Mijn vragen zouden jouw vragen weer niet zijn. Dus in die zin is het een vak dat bijna niet in algemeenheden te vangen is. Er is bijna geen handboek voor te maken.’

Coen Verbraak: ‘Het heeft met in ieder geval met aandacht te maken. Dat die ander voelt: ik ben er voor jou. Ik ga niet ondertussen aan andere mensen denken of aan de boodschappen die ik nog moet doen. Ik focus me volledig op jou. En niemand is bestand tegen aandacht; daar gaan mensen van bloeien. Bijna altijd.’

Gijs Groenteman: ‘Dat is waar. […] Dat is toch magisch?’

Coen Verbraak: ‘Wat Joop van Tijn altijd zei: Of je nou 3 weken in het vak zit of 38 jaar, het gaat maar om 1 ding: dat die ander jou de moeite waard vindt om het aan te vertellen. En dat is het. Dat dwing je af met hoe je naar iemand kijkt, hoe je luistert, met je stem hoe je je voorbereidt. En met je vragen.’

Dat ik nog maar veel mooie, aandachtsvolle interviews met toffe mensen mag hebben! 

Nog een leuke tip voor mensen die geïnteresseerd zijn in het interviewvak: de podcast The Turnaround, waarin Jesse Thorn interviewers zoals Ira Glass, Larry King en Louis Theroux interviewt over het interviewvak. Ik denk na over een Nederlandse editie… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin