3 augustus 2010 Joris

‘Wat is het belangrijkste nieuws?’ Dé vraag die eerstejaars studenten Journalistiek aangeleerd krijgen te stellen voordat zij hun eerste nieuwsbericht schrijven. Is het antwoord ‘geen’, dan is het artikel het niet waard geschreven te worden. Maar dat was de redactie Binnenland van Wegener afgelopen zaterdag even vergeten…

Augustus: komkommertijd. En dus besloot Wegener maar eens wat oude koeien uit de sloot te halen. ‘Anders schrijf je toch gewoon een negatief stukje over het mbo?’, moet de ene redacteur tegen de andere gezegd hebben die nog twee kolommen te vullen had. ‘Lekker gemakkelijk!’ En zo geschiedde. Het resultaat: een stuk met de titel ‘Mbo nieuwe stijl stuit op felle kritiek’, dat bestaat uit een opsomming van (veelal oude) quotes van de bekende hoofdrolspelers: Presley Bergen van Beter Onderwijs Nederland (BON), Geerten Geerts van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Het artikel vermeldt niets nieuws, maar zorgt er wel voor dat het mbo – dat al een zwaar jaar achter de rug heeft – nog maar eens negatief in de krant komt. Zonder aanleiding! Het is – mede door dit soort artikelen – bijna onmogelijk aan het mbo te denken zonder er negatieve associaties bij te krijgen. En dat terwijl er honderden mbo-opleidingen zijn waar het wel goed gaat. Journalisten moeten zich er bewust van zijn dat alles wat zij schrijven een weerslag heeft. Zij hebben invloed en dragen bij aan de meningsvorming. Zelfs wanneer zij een stuk schrijven zonder nieuwswaarde. En zelfs in komkommertijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin