Hoe schrijf ik een blog waar ik reacties op krijg?

31 mei 2011
Posted in Blog, R&Z
31 mei 2011 Joris

Reacties verrijken je blog. Ze kunnen zorgen voor een andere blik. Voor een toevoeging op je verhaal. Of voor een kritisch oog. Reacties zijn het bewijs dat je blog écht gelezen wordt. Maar hoe schrijf je nu een blog waar op gereageerd wordt? Tien manieren op een rijtje.

1) Neem een duidelijk standpunt in
Veel bloggers hebben er moeite mee een mening te hebben. Bang voor de reacties van mensen die het niet met hen eens zouden zijn, houden zij zich op de vlakte. Het resultaat: een kapot genuanceerde blog waarin geen punt wordt gemaakt. Schrijf je blog als een aanzet tot een discussie. Om inhoudelijke reacties op je blog te krijgen, moet je een standpunt innemen. Want wanneer je lezers het enorm met je eens of enorm met je oneens zijn, reageren ze.

2) Schrijf korte, scherpe blogs
Mensen die op je blog terecht komen, bepalen in enkele seconden of ze daar willen blijven of niet. Zij schrikken van ellenlange blogs, haken af en laten dus sowieso geen reactie achter. Schrijven is schrappen: gebruik zo min mogelijk woorden voor je blog. Het beste voorbeeld: Seth Godin.

3) Stel een vraag onderaan je artikel
De minst omfloerste manier om reacties op je blog te krijgen is er gewoon om te vragen. Heb jij in je blog je mening gegeven? Vraag dan aan het eind van je blog wat je lezers van die mening vinden. Heb je tips en adviezen beschreven? Vraag dan om een aanvulling van je lezers.

4) Vraag om hulp
Zit jij met een probleem waar je wel wat hulp bij kan gebruiken? Stel het centraal in een blog. Je lezers delen graag hun kennis en ervaringen met je.

5) Open de aanval
Doet of zegt een publiek figuur iets waar jij het enorm mee oneens bent? Schrijf hem of haar een open brief (lees: open blog). Waarom ben jij het er niet mee eens? Beargumenteer je standpunt. Geheid dat je reacties krijgt: ieder publiek figuur heeft namelijk voor – en tegenstanders.

6) Complimenteer iemand
In plaats van iemand aan vallen kun je ook iemand ophemelen. Ben jij enorm onder de indruk van wat iemand gedaan of gezegd heeft? Laat dat blijken in een blog. Sommige mensen zullen het met je eens zijn, andere niet.

7) Maak veel spelfouten
Op het internet zijn veel zogenaamde spellingnazi’s actief die reageren op ieder klein spelfoutje dat je maakt. Maak je er meerdere – en schrijf je ook nog eens op de blog van een redactioneel communicatiebureau, zoals ik… – dan leverd dat sowieso reacties op. Niet de reacties die je eigenlijk zou wensen, maar toch.

8 ) Shockeer
Ben je niet in staat een kwaliteitsblog te schrijven waar inhoudelijke discussie over ontstaat? Kies dan voor de shockmethode. Scheld, kleineer en trek voorbarige conclusies. Beargumenteer niets en houd geen rekening met anderen. Niet mijn methode; wel een garantie voor reacties.

9) Neem een blog van iemand anders als startpunt
Door veel blogs van anderen te lezen, doe je nieuwe blogideeën op. Een blog van een ander kan jou een aanleiding geven een blog te schrijven over hetzelfde onderwerp. Door te linken naar de originele blog zal de schrijver van die blog op jouw blog geattendeerd worden. Daag hem uit op jouw blog te reageren.

10) Schrijf over bloggen
Veel van de mensen die op blogs reageren, schrijven zelf ook blogs. Zij hebben allemaal een mening over bloggen, die ze graag met je willen delen. (En nee, dat is niet de reden dat ik deze blog heb geschreven!)

Ken jij nog meer manieren om je blog zo te schrijven dat je er reacties op krijgt?

In een volgende blog laat ik zien hoe je je blog zo kunt promoten dat je de kans op reacties vergroot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin