1 maart 2008 Joris

Post! Een mailtje van een student. Ik open het. Mijn ogen gaan snel over de paar regels tekst.

Aan: Meel,Joris J.W. van
Onderwerp: RE: REMINDER!!!

hoi joris

wegens persoonlijke reden ben ik voor plan om te stoppen met de opleiding en om terug te verhuizen naar X mijn vraag aan jouw is hoe en waar kan ik me laten uitschrijven.

hierbij hoop ik u genoeg te hebben geinformeerd en zo spoedig mogelijk iets van je te horen

met vriendelijke groet

Ik zoek het kruisje. Weg met dit mailtje! Allergisch als ik ben voor spel- en taalfouten, voel ik de rode bultjes, jeuk en uitslag al opkomen. Het behoort tot mijn taken van studieloopbaanbegeleider bij studenten die willen stoppen met hun studie, te achterhalen of dit wel de juiste keuze is. Ik klik het mailtje weer open. Misschien viel het toch wel mee. Maar nee… Voor plan? Mijn vraag aan jouw? Heeft haar toetsenbord geen hoofdletters, komma’s en punten? Mijn exit-gesprek met haar zal kort zijn…

Er in geramt
Op HBO’s wordt tegenwoordig gewerkt met het competentiesysteem. Om door te mogen gaan met de studie journalistiek moeten eerstejaars studenten minimaal zeven van de tien competenties behaald hebben. De enige competentie die gehaald móet worden is de taalcompetentie. De journalisten in spe moeten weten wanneer je een –d of een –t aan het eind van een woord schrijft en wanneer je ‘hen’ of ‘hun’ gebruikt. Zaken die er bij mij in de eersteklas van de middelbare school in geramt zijn, maar die veel studenten nog niet beheersen. Ze verwachten dat ze na het volgen van het hoorcollege ‘Spelling’ direct doorhebben hoe zij de regels toe moeten passen.

Pilletje
Een collega van me verwoordde het afgelopen week treffend. “Studenten zouden graag zien dat wij hun een pilletje gaven, waarna zij vlekkeloos Nederlands konden schrijven.” Helaas, beste studenten, een dergelijke oplossing bestaat (nog?) niet. Misschien mag je het hen niet eens kwalijk nemen dat zij niet foutloos kunnen schrijven, omdat zij natuurlijk afhankelijk zijn van de kwaliteit van het middelbare onderwijs. Maar kom op, foutloos schrijven heeft voor het grootste deel alleen maar te maken met het toepassen van regeltjes. “Dus stampen maar, dames en heren!”

Generatiekloof
Ongelooflijk. Ik ben 28 jaar, de jongste docent van de school, en heb te maken met een generatiekloof. Ik chat, hyve, blog, surf en mail en nog is het niet genoeg. Ik word oud… Hoe moeten mijn collega’s zich dan wel niet voelen?

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de site van Intermediair Forward

Comments (301)

  1. Kees van Meel

    Dit is misschien wel de reden dat ze wil stoppen met de opleiding.
    Leer je spelling trouwens niet op de basisschool?

  2. Jaap

    Hehe. Au! Maarre, Joris, hbo is met kleine letters 😉
    Overigens, wellicht dat je straks niet meer de jongste docent bent; heb a.s. vrijdagochtend een gesprek bij je baas! Zit jij dan ook daar? Koffie doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin