11 dingen die ik in 2023 waardeerde

3 januari 2024
Posted in Blog
3 januari 2024 Joris

Ik schreef een blog over de 11 dingen die ik in 2023 waardeerde en waar volgens mij iedereen vanaf zou moeten weten.

YearCompass

Sinds een jaar of 10 blik ik in de laatste weken van het jaar terug op het voorgaande jaar en maak ik plannen voor het komende jaar. Wat was tof en waar wil ik meer van? En wat was minder tof en wil ik dus liever helemaal niet meer? Ik gebruik het (gratis!) boekie YearCompass nu tien jaar en het helpt mij echt om patronen te zien.

Osteopaat

Tot 1,5 jaar geleden had ik geregeld last van mijn rug. Omdat de fysio me niet verder kon helpen, kwam ik – onder het adagium ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ – terecht bij een osteopaat. Suzanne masseerde mijn ooit geopereerde buik (ja, echt, ik had RUGpijn!) en na twee behandelingen was ik van de pijn af…

Yin Yoga

Osteo Suzanne liet zich tijdens een van de behandelingen ontvallen dat ze niet snapte dat stijve voetballers zoals ik nooit aan yin yoga deden. Dat zou volgens haar een hoop onheil voorkomen. Ik stapte over mijn schroom heen, trok mijn strakke legging aan en ging naar Bhalu. Daar ontmoette ik yogi GerJan, bij wie ik sindsdien zo goed als elke week wel een keer een lesje volg. Sindsdien heb ik geen blessure meer gehad. En na afloop slaap ik als een roosje.

Een goed sporthorloge

In mijn vorige YearCompass bedacht ik dat ik fitter wilde worden. Ter motivatie kocht ik een heerlijk sporthorloge: de Garmin Venu. Het gaf me op mijn kop wanneer ik weer eens te lang stil zat. En het complimenteerde me wanneer ik mijn wandel- en trapklimdoelen had gehaald. De mooiste verrassing bleek de functie ‘fitnessleeftijd’: volgens mijn horloge ben ik inmiddels bijna 10 jaar jonger dan ik eigenlijk ben. Op naar de 30!

Met de trein op vakantie

De laatste twee zomers gingen we met het gezin met de trein op zomervakantie. Vorig jaar naar Zwitserland, afgelopen zomer naar Slovenië. Ik ben nog nooit zo ontspannen en uitgerust op de plek van bestemming aangekomen; zodra we in de trein stapten, startte de vakantie. Natuurlijk: met de trein reizen heeft ook zijn beperkingen. Zo word je gedwongen heel licht te reizen en kun je je op de vakantielocatie aangekomen niet echt snel verplaatsen. Maar als je accepteert dat je sowieso meer mist dan je meemaakt is dat alleen maar een voordeel. Komende zomer gaan we naar Oostenrijk, met de trein natuurlijk. Treinreizen uitstippelen deze wij trouwens met Omio.

Trail running

In Slovenië leerde ik Benjamin uit Grenoble kennen die me vroeg of ik een rondje met hem ging hardlopen. Ik dacht over de verharde wegen, Benjamin dacht van niet. We reden naar de voet van een berg en rennend, klimmend en evenwicht houdend bedwongen we ‘m. Toen ik vroeg waarom hij zo aan het schreeuwen was, antwoorden hij met zijn Franse accent: ‘I’m scaring the bears’. Dussss. Weer in Nijmegen aangekomen, gaf ik me op voor de Devil’s Trail, in het Groesbeekse bos. Zonder beren, maar mét heel veel steile heuvels. Echt lekker.

Op Vision Quest

In de zomer was ik twee maanden met verlof. Direct ging ik op Vision Quest: ‘een diepgaand en intens overgangsritueel in de wildernis’. Weg van alle afleidingen, zonder eten, met alleen mijzelf en mijn gedachten. Na 36 uur in het bos, waggelde ik de terug naar het huis van begeleider Bart van Soulquest. Met een lege maag, een licht hoofd en een ramvol notitieboekje. Dikke vette aanrader voor iedereen die (al is het maar een) beetje spiritueel van aard is en even afstand wil nemen van alles wat je elke dag in beslag neemt.

Met Extinction Rebellion op de A12

Net voor de zomer volgde ik een actietraining bij Extinction Rebellion. Ik maakte kennis met stadsgenoten die zich net als ik zorgen maken om de klimaat- en ecologische crisis. En met de XR-organisatie, een decentrale beweging die staat voor deelname en inclusiviteit. Begin september stond ik op de A12, samen met duizenden onbekenden. Man, wat gaf dat een energie.

‍‍ Buddy to Buddy

Ik interviewde voor mijn podcast 024/7 Sofie van Graas, de projectleider van Buddy to Buddy dat nieuwkomers koppelt aan stads- of dorpsgenoten op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde interesses. Sofie overtuigde me om deel te nemen; ik werd – samen met mijn gezin – gekoppeld aan een gevlucht Turks gezin dat om de hoek in het AZC woont. We wandelden samen in het bos, mijn zoon vierde Sinterklaas bij het AZC en op Tweede Kerstdag kwamen onze buddies bij ons dineren. Hup, uit die bubbel. Wat een verrijking.

De bibliotheek

Vroeger had de bibliotheek alleen maar oude boeken. Hoe anders is dat nu: de bieb heeft alles! Papieren boeken, ebooks, luisterboeken (helaas nog niet allemaal in 1 app, maar ach…). Op mijn homescreen van mijn telefoon heb ik een snelkoppeling naar de site van de bieb staan, waarmee ik nieuwe boeken direct reserveer. Is het boek binnen, dan wordt het voor je klaar gezet en krijg je een mailtje. Scheelt me een hoop geld en ruimte en levert me een hoop nieuwe kennis en ontspanning op. Wie had 15 jaar geleden gedacht dat ik ooit nog de bieb aan zou raden?

Custom instructions’ in ChatGTP

Waar ik vroeger standaard naar Google greep wanneer ik wat zocht of op zoek was naar ideeën, maak ik meer en meer gebruik van ChatGTP. Ik stoorde me er alleen aan dat de antwoorden zo generiek waren en nooit duidelijk werd welke bronnen gebruikt werden. En toen las ik deze blog van Ernst-Jan Pfauth. Hij wijst daarin op de mogelijkheid om antwoorden af te stemmen op jouw persoonlijke situatie. Dikke vette tip!

Doe er je voordeel mee. Op naar een keimooi 2024!

Met veel dank aan Ernst-Jan Pfauth die eind december de blog ‘29 dingen die ik waardeerde in 2023’ en mij daarmee op het idee van bovenstaande blog gaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin