Onze Minibieb in de Gelderlander!

22 november 2017
Posted in Minibieb
22 november 2017 Joris

Leuk stukkie in de Gelderlander afgelopen week, over de opkomst van Minibiebs in Nijmegen. Topschrijver Ton mocht met zijn zoon op de foto, onze bieb fungeerde als afsluiter. Het hele artikel is te lezen op gelderlander.nl (en hieronder!).

Steeds meer boeken in kastjes aan de straat

NIJMEGEN – Onlangs nam Ton Vogels plaats in het rijtje van straatbibliothecarissen: in zijn voortuin staat een zelfgebouwd kastje, vol met boeken om te delen met de buurt: ,,Boeken zijn duur behang, het is veel beter om ze een tweede leven te geven, door ze te delen met de buurt. En dat lukt, er liggen elke dag nieuwe boeken in het kastje!”

Boeken delen met je buren in plaats van ze te laten verstoffen in de kast is populair in Nijmegen. Het idee achter de kastjes is simpel: mensen kunnen boeken die ze niet meer lezen delen met de buurt.

Iedereen kan boeken in de kastjes leggen en meenemen staat vrij. Volgens het platform Minibieb.nl staan er twaalf in Nijmegen, maar niet elke eigenaar meldt zijn kastje aan.

Boekenbomen

In Lindenholt is het idee van boeken delen al langer populair. In de wijk staan twee boekenbomen: uitgeholde boomstammen die fungeren als boekenkast. Dat een van die twee bomen deze zomer in brand werd gestoken houdt de wijk niet tegen. De gemeente laat weten dat de schade aan de boekenboom meevalt en vrijwilligers gaan aan de slag met het reparatiewerk.

Positieve reacties

Vogels herkent zich niet in de situatie in Lindenholt: ,,Er zijn nog geen vervelende dingen gebeurd met het kastje. Natuurlijk is er een risico, maar dat moet je toch niet tegenhouden? Ik krijg eigenlijk alleen maar positieve reacties van voorbijgangers. Mensen fietsen langs en stappen af om een kijkje te nemen. Soms zitten er zelfs mensen hiervoor op de stoep te lezen. Ik zou het eigenlijk geen bieb willen noemen. Mensen zijn echt niet verplicht om een boek terug te leggen! En het kastje is ook niet geordend, je moet de boeken zelf ontdekken.”

Oudgediende

De buurtbieb van Frank Muller aan de Hindestraat staat er nu ruim vier jaar al wat langer. ,,We hebben een hele actieve straat met elke twee jaar een feest. Tijdens zo’n feest ontstond het idee voor een straatbieb. De kast is door ons ontworpen en door ons gemaakt. De kast staat in mijn voortuin zodat ik hem een beetje in de gaten kan houden.” Volgens Muller leidt de buurtbieb tot meer verbinding in de straat en daar omheen. ,,Mensen komen met tassen vol boeken om in de kast te zetten, soms zelfs helemaal uit andere wijken. Ik heb nog niet één negatieve reactie ontvangen.”

Ruilkast

De buurtbieb aan de Berg en Dalseweg.

De buurtbieb aan de Berg en Dalseweg. © De Gelderlander

Een buurtbieb kan ook veranderen in een soort ruilkast. Zo plaatste Joris van Meel een boekenkastje aan de Berg en Dalseweg ,,De minibieb was een persoonlijke missie om van boeken af te komen. Niet bij het oud papier, maar delen! Maar na verloop van tijd stonden er ook andere dingen in het kastje: kinderschoenen, videobanden, verkleedkleren. En alles was er zo weer uit. Daarom spreek ik liever niet van mijn minibieb, maar van onze minibieb. Het kastje is echt een onderdeel geworden van de wijk. In het begin stuurden mensen me zelfs kaarten om te bedanken voor de bieb, dat is toch fantastisch?” Mensen komen speciaal voor deze bieb naar de Berg en Dalseweg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CONTACT

Benieuwd geworden? Of gewoon zin in een kopje koffie op thee? Neem dan contact met me op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Bel me

06 13 54 89 27

Volg me op Linkedin

Volg me op Linkedin

Linkedin