UPDATE VAN 3 DECEMBER 2024

Half november organiseerden we de eerste informatieavond over onze op te richten autodeelcoöperatie in Nijmegen-Oost. Walter Dresscher van DEEL (een non-profit-organisatie die ons namens de gemeente helpt bij het opzetten van de coöperatie) hield een gloedvolle presentatie:

  • … over wat een autodeelcoöperatie nu eigenlijk inhoudt
  • … over wat de verschillen (en voordelen) zijn ten opzichte van commerciële aanbieders
  • … en over wat (ongeveer) de kosten zouden zijn (elke maand betaal je een voorschot dat is gebaseerd op jouw eigen inschatting van het aantal kilometers dat je gaat rijden).

Walter sloot af door te zeggen dat je een nieuwe coöperatie start door – wanneer er voldoende geïnteresseerde mensen zijn – te beginnen met een probeerperiode van 6 maanden. Wanneer dat goed gaat, richt je na vier maanden je eigen coöperatie op.

Om de proefperiode met minimaal 4 auto’s te kunnen starten, hebben we minimaal 2000 maandelijkse kilometers per auto nodig om uit de kosten te komen. Hoeveel mensen je daarvoor nodig hebt, is moeilijk te zeggen, omdat dat afhankelijk is van het aantal kilometers dat mensen rijden.

Om met minimaal 4 auto’s te kunnen starten, hebben we een behoorlijke groep mensen nodig. We zijn er hevig van overtuigd dat dat gaat lukken, omdat het verhaal alleen maar concreter en daardoor aantrekkelijker wordt. Inspireer dus je buren. Wijs ze op wijzijndeel.nl. En kom naar de tweede infoavond, op dinsdag 10 december, om 19.30 uur in Wijkcentrum Daalsehof! ️

Na afloop van die bijeenkomst maken we de balans op: hebben we voldoende aanmeldingen om te kunnen starten met de proef? Als dat zo is, willen we snel doorpakken. De proefperiodeprobeerders schrijven zich dan officieel in. En ze betalen 2 maanden voorschot, zodat het bedrijf van Walter (voor DEEL B.V.) in staat is om alle kosten voor die eerste maanden te betalen. Daarna zoeken we samen de auto’s uit en bepalen we de locaties van de auto’s. #zininnnn #letsdoit

Meer weten?

De antwoorden op de veel gestelde vragen vind je op de website van DEEL onder FAQ. Ook op de pagina van de DEEL-Dijkrijders vind je heel veel informatie. Dat geeft je echt een goed beeld.

Groet,

Joris van Meel & Hans Tegels (buurtbewoners)
Moniek Daggenvoorde (gemeente Nijmegen)
Walter Dresscher & Silke Spierings (DEEL/Townmaking)

Interesse? Vul dan hieronder je gegevens in.

We houden je dan automatisch via mail op de hoogte van alle vorderingen.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

UPDATE VAN 25 OKTOBER 2024

Dag beste mensen,

‘Zouden er – naast mij – meer mensen in Nijmegen-Oost zijn die misschien wel interesse hebben om samen elektrische auto’s te gaan delen?’

Die vraag deelde ik vorige maand via de Wijkkrant en De Brug ( lees hier dat bericht terug ). En warempel: ik bleek niet de enige te zijn! Meer dan 40 buurtgenoten uit de hele wijk lieten me weten wel geïnteresseerd te zijn. Te gek!

Ik werd daarnaast gebeld door een medewerker van de gemeente Nijmegen, die tot haar plezier mijn berichten in de krantjes had zien staan.

Ze vertelde dat de gemeente grote ambities heeft op het gebied van autodelen. Dat ze bewoners kennis wil laten maken met de verschillende vormen van autodelen. En dat zij hen daarbij ook wil helpen. Daarvoor heeft de gemeente ook de hulp ingeroepen van DEEL, een non-profit-organisatie die helpt bij het opzetten van een autodeelcoöperatie.

Ook kwam ik in contact met buurtgenoot Hans, die me liet weten met dezelfde vraag rond te hebben gelopen en ook al de eerste stappen te hebben gezet. Zo was hij in de zomer aanwezig geweest bij een gesprek met de gemeente en Walter Dresscher van DEEL.

Hans en ik spraken af in Café Jos en concludeerden dat we allebei erg gecharmeerd zijn van het idee om met buurtgenoten een eigen autodeelcoöperatie te starten: een non-profit ledenorganisatie met buurtgenoten waarin we samen auto’s bezitten en delen. Waarbij de leden zelf directe invloed hebben op beslissingen als tarieven, type auto’s en de uitbreiding van de vloot. Waarbij de kosten lager zijn (want non-profit!). En waarbij we samen een community vormen en het dus allemaal samen gaan doen (maar wel met ondersteuning en hulp van DEEL!).

Maar: de wereld van een eigen autodeelcoöperatie is helemaal nieuw voor ons. Op wijzijndeel.nl is daar wel meer informatie over te vinden, maar toch hadden we nog wel veel vragen:

  • Wat houdt een autodeelcoöperatie nu eigenlijk precies in? Wat komt daarbij kijken? En wat vraagt dat van deelnemers?
  • Hoeveel auto’s heb je met hoeveel mensen tot je beschikking? En wat scheelt het in de kosten?
  • Hoe ver moet je dan lopen naar de dichtstbijzijnde auto? Grijp je dan nooit mis? En hoe gaat dat in de vakanties?

We stelden voor om een informatiebijeenkomst te organiseren waarbij al die vragen aan bod zouden komen. En die informatiebijeenkomst gaat er komen!

Datum: donderdag 14 november
Tijd: vanaf 19.30 uur
Locatie: Stadshuis zaal a0.18 op de begane grond

We willen je hierbij dan ook van harte uitnodigen om vooral langs te komen.

Je zult die avond een heleboel nieuwe kennis opdoen over het opzetten van en deelnemen aan een autodeelcoöperatie.

En we hopen natuurlijk dat er aan het eind van de avond een aantal buurtbewoners opstaat om het plan van idee naar uitvoer te brengen.

Ken je nog andere mensen die geïnteresseerd zijn? Neem hen dan vooral mee de 14e november!

Kun je er de 14e november niet bij zijn? Geen nood. Op dinsdagavond 10 december  organiseren we een tweede – soortgelijke – informatieavond. We starten dan om 19.30 uur in wijkcentrum Daalsehof.

Zo, tot zover deze – al zeg ik het zelf – bijzonder toffe mailing. We hopen dat jullie er net zoveel zin in hebben als wij.

We horen graag van jullie!

Veel groeten, ook namens Hans en Walter, en graag tot de 14e november!

Joris

Joris van Meel – joris@fanmeel.nl – 06 13 54 89 27